Hopp ned til navigasjon Hopp ned til innhold

Satellitter som Paris-avtalens voktere

Frokostmøte om klimamålinger, Paris-avtalen og bruk av satellitter.

Når

Sentralen, Øvre Slottsgate 3, 0157 Oslo
23. Mai 2019
08:00 - 10:00
Legg til i kalender

I mer enn 40 år har målinger fra rommet skaffet forskerne data som de har brukt til å studere klodens tilstand og videreutvikle modellene som brukes i FNs klimarapporter.

Godt og vel hundre satellitter overvåker temperatur, sjøis, snø, isbreer, vind, havnivå, sot, utstråling, vegetasjon og mange av de andre variablene som styrer jordas klima. Og det er Europa som nå har verden største og beste flåte av klimasatellitter.

I årene som kommer blir satellittene det viktigste verktøyet for å avsløre om landene følger opp utslippskuttene de er blitt enige om i Paris-avtalen.

Bjørn Hallvard Samset er forskningsdirektør ved Cicero og sentral i FNs klimapanel. Han har klare meninger om hvilke prioriteringer Europa og USA bør gjøre i rommet for å bidra til at internasjonale klimaavtaler blir fulgt opp. Hvilke satellitter står øverst på Samseths ønskeliste?

Terje Wahl er direktør for forskning og jordobservasjon ved Norsk Romsenter. Han kjenner dragkampene i EU og den europeiske romorganisasjonen ESA om hvilke satellitter som skal bygges videre. Hva trenger verden – og hva har Norge størst behov for?

Norsk Romsenter inviterer til frokostmøte om klimamålinger, Paris-avtalen og satellitter torsdag 23. mai.

Innledere er Bjørn H. Samset og Terje Wahl.

Frokostmøtet blir holdt på Sentralen i Øvre Slottsgate 3 i Oslo. Møterommet ligger i 4. etasje og heter Produksjonsrom 1.

Vi serverer frokost fra kl 0800. Møtet starter kl 0830 og vi tar sikte på å være ferdige til 0930, men du kan gjerne bli til kl 1000.

Møtet er gratis, men husk å melde deg på til spaceagency@spaceagency.no senest tirsdag 21. mai. Skriv Frokostmøte 23. mai i emnefeltet.